Арсенал победи с 1:0 като гост Бърнли в мач от 13-ия кръг, с което се изкачи то 4-то място във Висшата лига.

Двата отбора направиха много скучен мач помежду си на "Търф Мур" и интересните моменти се брояха на пръстите на едната ръка. Домакините даже могат да съжаляват, че не поведоха, защото създадоха по-чистите положения за гол. В 92-ата минута обаче Джеймс Тарковски направи дузпа, от която Алексис Санчес не сбърка, за да донесе успеха за гостите.

Така "топчиите" събраха 25 точки и изместиха Тотнъм (24 т.) от 4-та позиция, който вчера изненадващо се издъни срещу Уест Бромич (1:1). Бърнли пък остава на 7-ма позиция с 22 т.


Домакините започнаха мача много по-настървено и Йохан Берг Гудмундсон напрекъснато тормозеше защитата на гостите с острите си пробиви, които обаче не бяха оползотворявани от съотборниците му. Исландският национал сам можеше да открие резултата след малко повече от четвърт час игра, след като финтира Начо Монреал и стреля под горната греда, но Петър Чех изби с върха на пръстите си.

В средата на полувремето "топчиите" изненадващо можеха да поведат, въпреки че бяха по-слабият отбор на терена. Александър Лаказет се отскубна по лявото крило и с чудесен пас намери непокрития в наказателното поле Аарън Рамзи. Халфът овладя и стреля, но покрай целта. След това домакините пропуснаха още два шанса да поведат. Първо Шкодран Мустафи блокира изстрел на Стивън Дефур, а след това Джеф Хендрик засече с глава, но Чех успя да улови, въпреки че първоначално демонстрира колебание.

После Арсенал успя да изнесе играта в по-предни позиции и на два пъти Монреал пробва далечни удари, които не попаднаха в целта. В 39-ата минута пък Роби Брейди стреля от фаул на опасна позиция, но отново Чех беше на мястото си и спаси. След почивката мачът стана изключително скучен, Бърнли се защитаваше отлично и интересните положения пред двете врати бяха рядкост.

След час игра Роби Брейди се опита да намери съотборник от фаул, но Чех се извиси над всички и улови сигурно. В 62-ата минута изстрел на Лаказет не затрудни вратаря по никакъв начин, а 120 секунди по-късно Рамзи сам си създаде голова атака, която обаче завърши с много слаб шут.

Двайсетина минути преди края Монреал за пореден път опитва удар от дистанция, който също беше неуспешен. Така се стигна до 92-ата минута, когато Арсенал стигна до успеха. Джеймс Тарковски игра с ръка в наказателното поле и съдийската бригада без да се замисля отсъди дузпа. Зад топката застана Алексис Санчес и с изстрел в долния ляв ъгъл донесе победата за Арсенал!

Бърнли – Арсенал 0:1

Голмайстор: 0:1 Санчес (92-д)

Бърнли: Поуп, Уорд, Мий, Тарковски, Лоутън, Брейди, Корк, Дефур (78-Ууд), Гудмундсон, Хендрик, Барнс
Мениджър: Шон Дайк

Арсенал: Чех, Коласинак, Монреал, Мустафи, Косиелни, Белерин, Джака, Рамзи, Иуоби (67-Уилшър), Санчес, Лаказет (79-Уелбек)
Мениджър: Арсен Венгер

Стадион: "Търф Мур"
Съдия: Ли Мейсин
Жълти картони: Брейди, Дефур (Бърнли)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9xw4k1RWZhA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>